Veelgestelde vragen

U kunt nachtelijke spierkramp goed herkennen aan drie kenmerken:
1. De scherpe pijn waarmee de kramp gepaard gaat.
2. De plek van de kramp; meestal in de kuit of in de voet.
3. Het moment waarop je kramp krijgt, meestal 's nachts tijdens de slaap.

De kramp kan een aantal seconden tot zelfs minuten aanhouden. Soms treden de krampen in episodes op. Deze episodes kunnen enkele dagen of weken duren, dat is per persoon verschillend.

Herkent u deze kenmerken? Dan heeft u waarschijnlijk last van nachtelijke spierkramp. Uit onderzoek blijkt dat weinig mensen weten dat nachtelijke spierkrampen goed te behandelen zijn. Doe er iets aan! Uw kwaliteit van leven gaat met sprongen vooruit.

Nachtelijke spierkramp moet u niet verwarren met rusteloze benen (restless legs). In de praktijk worden nachtelijke spierkramp, restless legs syndroom (RLS) en slaapschokken (Periodic Limb Movement Disorder, PLMD) vaak op één hoop gegooid. De aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat ze de slaaprust verstoren of onderbreken, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar.

Het belangrijkste kenmerk van nachtelijke spierkramp is de scherpe pijn die gepaard gaat met de kramp. Bij RLS ontstaan spontane, onaangename bewegingen in uw benen, maar heeft u over het algemeen geen pijn. Het bewegen van de benen geeft bij RLS tijdelijk verlichting. RLS komt veel in combinatie met PLMD, waarbij in de slaap ongewild, schokkende of schoppende bewegingen met de benen worden gemaakt.

Doe de zelftest om te kijken of u last heeft van nachtelijke spierkramp.

Als de klachten ernstig zijn en u heeft alles ondernomen om uitlokkende factoren te vermijden dan kunt u overwegen medicijnen te gebruiken. Hydrokinine is de enige stof die in Nederland officieel geregistreerd is voor de behandeling van nachtelijke spierkramp en is zonder recept verkrijgbaar alleen bij de apotheek. U hoeft dus niet per se naar uw huisarts. Maar als u twijfelt of algemene vragen heeft over nachtelijke spierkramp, dan kunt u natuurlijk altijd informatie inwinnen bij u huisarts.

Meer informatie over hydrokinine leest u hier.

U gaat naar uw huisarts:

• Als u algemene vragen heeft over nachtelijke spierkramp.
• Als u twijfelt of u nachtelijke spierkramp heeft.
• Als u alles heeft gedaan om van de krampen af te komen maar zonder resultaat.
• Als u regelmatig en ernstige last heeft van nachtelijke spierkramp.
• Als u al onder behandeling bent.

De huisarts zal u eerst een aantal vragen stellen om te kijken of u nachtelijke spierkramp heeft en om de ernst van nachtelijke spierkramp vast te stellen. De diagnose is niet eenvoudig, daarom is het voor u en de huisarts belangrijk dat u duidelijk aangeeft waar u last van heeft.

Wilt u goed voorbereid naar uw huisarts. Doe dan de zelftest en download de checklist over nachtelijke spierkramp.

Het is belangrijk dat een juiste diagnose wordt gesteld omdat (genees)middelen voor nachtelijke spierkrampen niet werken voor restless legs en (genees)middelen voor restless legs niet werken voor nachtelijke spierkramp.

Lees meer informatie over het verschil tussen nachtelijke spierkramp en RLS.

Ja, er zijn studies die een verband leggen tussen de aanwezigheid van spataderen en nachtelijke spierkramp. Van de patiënten met spataderen zou 40% meer dan driemaal per week een aanval van nachtelijke spierkrampen hebben.

Dat is moeilijk te bepalen. We adviseren u uitlokkende factoren te vermijden zoals bijvoorbeeld: te weinig drinken en te veel sporten. Heeft dit geen effect dan raden we u aan contact op te nemen met uw huisarts. Uw huisarts kan op basis van de beschrijving van de klachten en rekening houdend met uw medische voorgeschiedenis een diagnose stellen en indien nodig een behandeling voorstellen.

Goed voorbereid naar uw huisarts? Download hier de checklist nachtelijke spierkrampen.

Nee, dat hoeft niet, maar het kan wel. In de praktijk lijkt nachtelijke spierkrampen in sommige families veel voor te komen. Dit is echter niet onderzocht.

We raden u aan met de klachten van jonge kinderen contact op te nemen met de huisarts.
Uw huisarts kan op basis van de beschrijving van de klachten en rekening houdend met de leeftijd van uw kind een diagnose stellen en eventueel tot een behandeling komen die het beste past.


Goed voorbereid naar uw huisarts? Download hier de checklist nachtelijke spierkrampen.

De effectiviteit van een stuk zeep onder het matras is niet onderzocht. We raden u aan uitlokkende factoren zoals te weinig drinken, veel sporten, veel op hoge hakken lopen te vermijden. Als dit niet voldoende werkt kunt u overwegen een geneesmiddel te gebruiken om de nachtelijke spierkramp te voorkomen. U kunt dit bespreken met uw huisarts of uw apotheek.

Lees hier meer over de behandeling van nachtelijke spierkrampen.