Printervriendelijke versie

Nachtelijke spierkramp of restless legs

Nachtelijke spierkramp moet u niet verwarren met restless legs (RLS). De aandoeningen hebben met elkaar gemeen dat ze de slaaprust verstoren of onderbreken, maar ze verschillen wel degelijk van elkaar.


Het belangrijkste kenmerk van nachtelijke spierkramp is de scherpe pijn die gepaard gaat met de kramp. Bij RLS ontstaan spontane, onaangename bewegingen in uw benen, maar u heeft over het algemeen geen pijn. Het bewegen van de benen geeft bij RLS tijdelijk verlichting, maar de tintelingen beginnen weer als u uw benen niet meer beweegt. RLS komt veel voor in combinatie met slaapschokken (Periodic Limb Movement Disorder, PLMB), waarbij in de slaap ongewild, schokkende of schoppende bewegingen met de benen worden gemaakt.

Diagnose nachtelijke spierkramp
Uit gesprekken met apothekers en artsen blijkt dat de diagnose voor nachtelijke spierkramp niet eenvoudig is. Dat is vervelend, want bij nachtelijke spierkramp hoort een andere behandeling en een ander medicijn dan bij RLS en PLMD.

Doe daarom de zelftest om te kijken of u last heeft van nachtelijke spierkramp. Deze zelftest kunt u printen en meenemen naar uw apotheek of huisarts voor een juiste diagnose.

Goed voorbereid naar uw huisarts? Download dan de uitgebreide checklist over nachtelijke spierkrampen.